banner
banner
Suriname Info
Algemene Informatie

Suriname ligt even ten noorden van de Amazone aan de Noordoostelijke kust van Zuid-Amerika.In het noorden grenst Suriname aan de Atlantische Oceaan,in het westen aan Guyana,in het oosten aan Frans-Guyana en in het zuiden aan Brazilie.Voor het grootste deel is Suriname bedekt met tropisch regenwoud en dunbevolkt. De “houten stad” is in 2002 op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst.

Hoofdstad: Parmaribo
Staatsvorm: Democratische republiek
Onafhankelijkheisdag: 25 november 1975
Staatshoofd: President D. D. Bouterse.

Bevolking: ca. 539.910 (volkstelling 2011)

TaalNederlands is de officiele taal van Suriname.

Vaccinatie: gele koort vaccinatie is verplicht voor alle reizigers naar Suriname

De lingua franca is sranan tongo. Sranan Tongo ,met veel spaanse ,engelse en afrikaanse invloeden,is de gemeenschappelijke taal die door vrijwel iedereen wordt gesproken.Ook engels wordt door de meeste surinamers gesproken of in elk geval verstaan.Verder heeft elke bevolkingsgroep en elke stam haar eigen taal.

Religie:
Er zijn in Suriname net zoveel godsdiensten als bevolkingsgroepen ,zoals ook blijkt uit de vele verschillende gebedshuizen.De grootste religies in Suriname zijn Hindoeïsme, Islam, Rooms –Katholicisme, Prostantisme en Jodendom.

Klimaat:
Suriname heeft een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheidsgraad.Temperaturen schommelen tussen 23 graden celcius en 35 graden celcius.

Seizoenen:
Kleine droge tijd: februari –april
Grote regentijd:mei-midden augustus
Grote droge tijd:midden augustus –november
Kleine regentijd:december –januari

Tijdverschil:
Tijdens de zomertijd in Nederland is het in Suriname 5 uur vroeger,in de winter 4 uur.

Geld:
Munteenheid:per 1 januari 2004 is de officiele surinaamse munteenheid de Surinaamse dollar (SRD). Overal in suriname,in winkelcentra,benzinestations en banken vind je geldautomaten (ATM).Je kunt er meestal maximaal SRD 1000,- opnemen en maximaal 3 opnames per dag.Dit verschilt wel per bank.

Creditcards als VISA en Eurocard/Mastercard worden in suriname meestal in grote hotels,restaurant en winkels geaccepteerd. Betalen met de us dollars en euro`s is vrijwel overal mogelijk. Deze valuta en travellercheques kunnen veilig worden gewisseld bij alle commerciële banken en geldwisselkantoren (cambio`s).

Met een nederlandse bankpas (met maestro logo) kunnen SRD's gepind worden bij pinautomaten van de Republic Bank en DSB bank. Bij het postkantoor (surpost) en verschillende cambio`s kunnen euro`s gepind worden met een nederlandse bankpas

Vemissing van bankpas of creditcard: 
Die bij vermissing van je kaart direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag naar een schriftelijke verklaring. Blokeer de vermiste passen direct. Noteer dus altijd het telefoonnummer van de creditcard maatschappij altijd als je op reis gaat.

Postkantoor: Surpost hoofdkantoor
Adres:Kerkplein #01
Openingstijden: maandag- donderdag: 07.15 14.00u
vrijdag: 07.15-13.30u

Communicatie:
De telefonische landcode van Suriname is +597.

(Draadloos) internet is beschikbaar in veel hotels,op diverse terrassen en in internetcafes.Teleg (het mobiele netwerk van de nationale provider Telesur) en Digicel  zijn de 2 aanbieders van mobiele telefonie in Suriname. Voor het voeren van een lokaal of internationaal gesprek via een openbare telefoon wordt een Telesur telefoonkaart met pincode aangeraden.Deze kaarten zijn overal verkrijgbaar (supermarkten ,benzinestations en op een groot aantal toeristische plekken.)

Do & Don’ts

Gezondheid
De zon is fel in Suriname, bescherm daarom je hoofd  en je huid. Smeer voor dat je op straat gaat je altijd in met zonnebrand creme. Door bewolking  of wind duurt het soms lang  voordat je merkt dat je verbrandt. Controleer altijd of je malariatabletten moet innemen. Dat kan bij uw locale gezondheidsdienst of bij het Bureau Openbare Gezondheidszorg  ( BOG) in Suriname. Bij verblijf in een malaria gebied last van hoofdpijn en koorts, meldt dit dan direct bij de huisarts. Gebruik je speciale medicijnen? Neem dan reserve voorraad mee. De kans bestaat dat deze medicijnen niet voorradig zijn in Suriname. Een aantal internationale verzekeringen wordt geaccepteerd bij opname in de grote ziekenhuizen in Suriname. Het kan ook voorkomen dat je zelf bepaalde kosten ter plekke moet voldoen en deze bij terug komst in uw land dient te declareren bij je verzekeringsmaatschappij.

WATER
Het kraanwater in Suriname is schoon  en smaakt goed, maar informeer eerst of het wel kraanwater is! Niet iedereen is aangesloten op de waterleiding en regenwater kan vervelend vallen. Neem altijd een flesje water mee als je naar buiten gaat. Je verliest in de tropen meer vocht dan gewoonlijk, dus het is belangrijk voldoende te drinken. Hergebruik uw waterfles. Elke dag word er wereldwijd miljoenen plastic waterflessen weggegooid. Vul uw eigen fles-als het water uit de kraan drinkbaar is.

ETEN
Het is verstandig altijd aan te geven of je ergens peper (sambal) bij wilt of niet. Surinamers eten over het algemeen vrij gekruid.

Beleefd zijn is heel erg belangrijk. Spreek iemand die je niet kent in eerste instantie met u aan. Als je bij iemand thuis op bezoek gaat, trek dan voor het binnengaan van de woning je schoenen uit.

BINNENLAND
Neem bij een bezoek aan het binnenland altijd zwemkleding, zonnebrandcreme, hoedje of pet, anti-muskietengel met deet, lange broek en shirt met lange mouwen, regenjas en een zaklamp mee. Stop cameras en andere spullen die niet nat mogen worden eerst in een plastic zak voordat je in een bootje stapt of het bos in gaat.  Wil je foto’s maken van binnenlandbewoners of hun bezittingen? Vraag het dan eerst. Niet iedereen stelt het op prijs, en sommige culturen kennen een taboe op fotografie. Ga binnen een besloten gemeenschap nooit zomaar in je eentje op pad. In het binnenland is het gebruikelijk je eerst te melden bij de plaatselijke gezagsdrager.

Service

U kunt bij ons ook terecht voor het huren van auto`s,fietsen,hotel & appartementen.Wij helpen u graag bij het regelen van een speciale gelegenheid , zoals een verjaardag,honeymoon , restaurant reservering en hoteltransfers.

We kijken uit naar uw mail met alle wensen.

Nationale feest- en gedenkdagen

Nieuwjaarsdag 01 januari
Dag van de revolutie 25 februari
Holi Paghwa (hindostaans Nieuwjaar) 27 maart
Goede vrijdag 29 maart
1ste en 2 de paasdag 31 maart & 01 april
Dag van de Arbeid 01 mei
Keti Koti (Dag van de Vrijheden) 01 juli
Internationale Dag der Inheemsen 09 augustus
Dag van de Marrons 10 oktober
Srefidensi (Onafhankelijkheidsdag) 25 november
Bodo/Id –Ul-Fitr (einde vastentijd) onder voorbehoud (tussen 8-11 augustus)

Aanbiedingen
Sea turtle adventure trips for students
Boek rechtstreek via onze website en  kom in aanmerking voor deze superleuke sea turtle spotting tour voor maar: Galibi 2 dagen /1 nacht:

Tarief: EURO 100,- per persoon
(minimum: 10 personen) Vorm je groep en lets experience life in Galibi!   Vertrek: 09.00 am/Terug:15.00 pm Verzamelen: hotel Torarica Bekijk de hele aanbieding
 Meer
Nieuws
Medewerkers Myrysji Tours Suriname milieu-bewust
GALIBIMedewerkers van Myrysji Tours Suriname hebben onlangs meegedaan aan een milieu-bewustwordingsworkshop van Stichting Samarja. De workshop had als doel hen te informeren over scheiding van afval op de werkvloer. Vandaar er tegenwoordig netzakken zijn geplaatst rondom de Myrysji Lodge in Galibi. Hierin worden plastic flessen en aluminium blikjes verzameld. Myrysji Tours Suriname vervoert het verzamelde anorganisch afval zelfs naar Paramaribo waar het afval wordt verwerkt door Stichting Samarja. Dagelijks spoelt het water van de Marowijnerivier flessen en ander afval aan op het Galibistrand. Myrysji Tours Suriname zorgt daarom ervoor dat rondom de lodge dagelijks wordt schoongemaakt.

Samen met de Bibliotheek Galibi werd reeds in september 2011 het initiatief genomen om het strand op te ruimen. Dit is per slot van rekening ook een van de doelen waarom deze bibliotheek in het leven werd geroepen. Hiermee hopen deze twee organisaties dat dorpsbewoners hun voorbeeld opvolgen om ook hun woonomgeving schoon te houden. Bekijk alle nieuws items
 Meer
Gastenboek
Deel ook uw eigen verhaal met ons mee!
Voornaam:
Achternaam:
Bericht:
Bekijk alle comments
 Meer
Top